Structura de rezistentă din beton armat poate fi tip cadre din beton armat, structură cu pereți din beton armat sau structura duală (cadre și pereți din beton armat).
Structurile în cadre din beton armat sunt alcătuite din stâlpi și grinzi din beton armat, ce preiau și transmit către fundații încărcări gravitaționale și laterale.
Acest tip de structuri este pretabil pentru clădiri având regim divers de înălțime, de la clădiri cu înalțime redusă, până la clădiri cu înălțime considerabilă (cca. 20-25 de etaje). În mod uzual, acest tip structural este utilizat la clădiri având cca. 8-10 etaje, motivația fiind rigiditatea laterală scazută a sistemului structural.
Odată cu creșterea numărului de niveluri supraterane, greutatea clădirii și implicit forțele induse de acțiunea seismică, vor genera secțiuni ale elementelor verticale (stâlpi) importante (secțiuni mari), care pot fi înglobate cu dificultate într-o arhitectura funcțională a spațiului interior. De asemenea, secțiunile rezultate pot conduce la costuri ridicate (neeconomice).
Structurile în cadre de beton armat permit o flexibilitate ridicată în ceea ce privește alcătuirea spațiului interior, pereții interiori fiind nestructurali, acestia au doar rol de compartimentare interioară, astfel dispunerea acestora în plan se poate realiza pentru a intruni cerințele de funcționalitate dorite.
Utilizarea pereților din beton armat este recomandată la clădirile la care încărcările laterale sunt considerabile (incărcari laterale generate de acțiunea seismică). Datorită unei rigidități și rezistențe semnificative, pereții din beton armat se încarcă predominant, astfel aceștia au rolul de a prelua și a transmite la terenul de fundare încărcările laterale ce acționează asupra clădirii. În cazul sistemului structural tip pereți din beton armat, unde aceștia preiau majoritatatea încărcărilor orizontale , cadrele (dacă există) au doar rolul de a transmite la terenul de fundare o parte din încărcările gravitaționale, astfel pereții vor fi concepuți astfel încât să preia în condiții de siguranță încărcările generate de acțiunea seismică, iar cadrele pot fi realizate doar ca având rol gravitațional. Astfel gabaritul subansamblului cadre din componența clădirii va fi dimensionat din concepte gravitaționale, rezultând secțiuni mai mici de stâlpi decât în varianta unui sistem structural tip cadru pentru acceași clădire.
Betonul armat prezintă rezistențe bune atât la compresiune (beton), cât și la întindere (armatură). Prin turnarea în cofraje, se pot obține forme diversificate ale elementelor din beton armat. Materialul este durabil, costurile de întreținere și mentenanță sunt reduse. Prin aditivarea/impermeabilizarea betonului, structurile realizate în soluție beton armat sunt pretabile în medii severe în care există factori precum acțiunea cloruruilor, atacuri chimice etc. Clădirile din beton armat posedă o rezistență importantă la foc, fiind mai rezistente decât construcțiile realizate în soluție metalică sau lemn. Printr-o conformare și detaliere corectă a elementelor din beton armat se conferă ductilitate structurii, astfel betonul prezintă semne de degradare (fisuri, deformațiile devin vizibile). Acest lucru permite inginerilor să ia măsuri pentru evitarea unui dezastru prin prevenirea/limitarea unor avarii ulterioare însemnate.
ALTE SERVICII
SERVICII DE CALITATE
Compania Gado Cons Construct a fost înființată in anul 2006, având ca principal domeniu de activitate consultanță și asistență tehnică în construcții, oferind servicii de dirigenție de șantier și responsabil tehnic cu execuția.
De-a lungul timpului, am oferit consultanță specializată la solicitările clienților, in vederea realizării a numeroase investiții în București și in țară.
CERE O OFERTA
pentru o oferta personalizata completeaza formularul pentru a intra in contact cu noi.
CONTACT
PROGRAM
9:00 – 18:00
CONTACT
PROGRAM